THARRATS, Joan Josep

THARRATS VIDAL, Joan Josep (Girona, 1918 – Barcelona, 2001).

Tharrats va ser un dels membres fundadors del grup Dau al Set el 1948, al costat de Joan Ponç, Antoni Tàpies, Modest Cuixart i Joan Brossa.

Va editar i va dirigir la revista del mateix nom fins a 1956. Va estudiar pintura i gravat a Barcelona. Després d’una etapa postimpressionista, es va endinsar en el món del surrealisme i l’abstracció màgica, fins que el va abandonar en favor de l’informalisme de grans taques, fort cromatisme i abundant matèria que caracteritza les seves clàssiques “maculatures” a partir de 1954.

Després del desmembrament de Dau al Set, va participar en la constitució del grup Tahüll (1955), joves pintors catalans que es movien entre l’abstracció i el neofigurativo. L’artista es va interessar també pel disseny gràfic, la il·lustració, les arts aplicades i el món de l’edició. En aquesta obra el pintor juga amb una gamma de blaus, grisos i blancs per suggerir formes i textures, obviant sempre la figuració.

Tharrats va participar en innombrables exposicions col·lectives (1948) i individuals (1950) a les principals ciutats del món, i la seva obra s’exposa en pinacoteques com el Solomon R. Guggenheim, el Museu d’Art Modern de Nova York, el Museu Nacional Centre d’Art reina Sofia de Madrid o la Tate Gallery de Londres, entre d’altres. El 2009 la Diputació de Barcelona li va dedicar l’exposició “Les maculatures de Tharrats”.