BARCELÓ, Miquel

BARCELÓ , Miquel   (Felanitx, Mallorca, 1957)

Barceló és fill d’una pintora paisatgística de Mallorca. Va estudiar a l’Escola d’Arts Decoratives de Palma de Mallorca entre 1972 i 1973 i va continuar el 1974 a l’Escola de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona, ​​però poc després abandona els seus estudis. Un viatge a París el 1970 li permet descobrir l’art brut, estil que deixa una forta empremta en les primeres obres que presenta en públic. Va formar part del grup Taller Lunatic de Mallorca.

Comença a ser més conegut quan participa a la Biennal de Sao Paulo (1981) i arran de la Documenta VII de Kassel (1982), en què Rudi Fuich li presenta; des de llavors la seva obra és inclosa en les més prestigioses mostres internacionals, configurant-se com una de les majors revelacions de l’art espanyol dels anys vuitanta.

Els seus enormes llenços figuratius de finals dels anys setanta amb temes d’animals de marcat expressionisme reben la influència de Miró, el action painting ( “pintura d’acció”), Jackson Pollock, Antoni Tàpies, l’art conceptual i l’art brut. Posteriorment dóna pas a una pintura més entroncada amb la tradició i així sorgeixen les sèries de les biblioteques, els museus i els cinemes de forçades perspectives i dens tractament pictòric.

El descobriment d’Àfrica en un viatge a Mali ha fet que la seva gent i la vida del desert sigui un dels temes més desenvolupats en la seva obra en els últims anys, sempre reflectint una gran preocupació per la naturalesa, el pas del temps i els orígens . El 1986 se li concedeix el Premi Nacional d’Arts Plàstiques.

Entre les característiques de la seva obra cal destacar la inspiració en la naturalesa, aconseguint relleu a través de l’ús d’uns empastaments densos i generalment foscos.

El Mediterrani i Àfrica (instal·lar el seu taller a Mali el 1988 han estat dos dels seus més importants referents. La literatura ha estat sempre també una de les seves inspiracions. Ha estat il·lustrador de llibres i ell mateix sol redactar els pròlegs dels seus catàlegs.

En l’última època ha evolucionat cap a referents més intel·lectuals i abstractes. Actualment resideix entre París, Mallorca i Mali (Àfrica).

– El Centre Pompidou de París li va dedicar una important retrospectiva el 1996.

– El 2003 va obtenir el Premi Príncep d’Astúries de les Arts.

– El 2004 va exposar al museu del Louvre les aquarel·les que va crear per il·lustrar la Divina Comèdia, Miquel Barceló es converteix en el primer artista contemporani viu que exposa al museu.

– Recentment, al març de 2007 la catedral de Mallorca ha inaugurat la capella elaborada per ell en argila. Consta de dos mons: Els fruits de la mar i els fruits de la terra. La imatge de la capçalera diari Público, editat des de setembre de 2007, és obra de l’autor mallorquí.

– Al maig de 2007 comença els treballs de decoració de la cúpula de la sala XX del Palau de les Nacions Unides a Ginebra. Aquesta sala acollirà les reunions del Consell dels Drets Humans i passarà a dir-se Sala dels Drets Humans i de l’Aliança de Civilitzacions.