CASTILLO, Jorge

De família emigrada a Buenos Aires, Castell torna a Europa en 1957. Després de passar per Vigo s’instal·la a Madrid, on aviat entra en contacte amb el crític d’art José María Moreno Galván, qui admira el seu treball i l’introdueix en els cercles artístics madrilenys .

El 1958 comença a vendre els seus dibuixos a la galeria Biosca, i el mateix pintor Antonio Saura compra diversos d’ells. A l’any següent exposa els seus treballs sobre paper i aquarel·les a la galeria Altamira de Madrid. A poc a poc s’anirà decantant per la tècnica del gravat, que serà finalment el seu principal mitjà d’expressió, encara que ho alternarà amb la pintura.

El 1960 és seleccionat per a la Biennal de São Paulo al Brasil. A partir de llavors exposarà la seva obra internacionalment, en galeries i museus de Nova York, San Francisco, Tòquio, París, Lisboa, Torí, Hannover, Düsseldorf i Ginebra. Participa a la Biennal de Venècia el 1964 i 1976, i el 1970 realitza una exposició individual a la Nationalgalerie de Berlín, la primera gran exposició dedicada, en un museu, a un període concret de la seva carrera.

Va obtenir premis com els Internacionals de Dibuix (1964) i de Pintura (1975) de Darmstadt, el Ciutat de Pontevedra (1994), i el Cultura Viva de les Arts Plàstiques (2006). Actualment resideix i treballa a Eivissa. Es pot contemplar obra de Jorge Castell al Museu de Belles Arts de Lausanne, la Fundació Juan March, les Galeries Nacionals d’Edimburg i Berlín, els Museus d’Art Modern de San Francisco i Vitòria, la Kunsthalle de Bremen, l’Albertina de Viena, la Biblioteca Nacional d’Espanya i el Guggenheim de Nova York, entre d’altres ….