CUIXART, Modest

CUIXART I TÀPIES, Modest (Barcelona, 1925 – Palafrugell, Girona, 2007).

Cuixart va estudiar inicialment medicina, però aviat abandona els seus estudis per dedicar-se a la pintura, i ingressa a l’Acadèmia Lliure de Pintura de Barcelona. El 1948 participa en la fundació del grup Dau al Set, juntament amb Brossa, Ponç, Tàpies i Tharrats, entre altres.

Preocupat pel valor plàstic del signe, la seva obra té des del principi un fort parentiu amb el surrealisme, així com una gran sensibilitat cap a la força expressiva del color. Cap a 1955 es submergeix en l’informalisme matèric, que el portarà a utilitzar el “grattage” en obres de cert regust orientalitzant.

El 1959 guanya el primer premi de la Biennal de São Paulo i exposa a la Documenta de Kassel, ia l’any següent participa en una exposició d’avantguarda espanyola celebrada a la Tate Gallery de Londres i al Museu Guggenheim de Nova York.

En els anys setanta exposa en nombroses capitals nacionals i internacionals, com París, Madrid, Són Paulo, Amsterdam, Tòquio, Basilea, Barcelona i Milà, entre d’altres. A més, participa en una exposició col·lectiva al Palau de la UNESCO de París, rep la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, i la Creu d’Isabel la Catòlica.

El 1988 realitza una exposició antològica al Japó, a les ciutats de Kobe i Tòquio.

El 1998 es crea la fundació que porta el seu nom a Palafrugell (Girona), i l’any següent se li concedeix la Medalla d’Or al mèrit en les Belles Arts del Ministeri de Cultura.

Està representat al Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, la Tate Gallery de Londres, el Nacional d’Art de Catalunya, els d’Art Contemporani de Madrid, Barcelona i Sant-Etienne (França), el Patio Herreriano de Valladolid, el de Gravat Espanyol Contemporani de Marbella (Màlaga), el d’Art de la Universitat de São Paulo, el d’Art Abstracte de Conca i el de l’Empordà (Girona), entre molts d’altres.