DALI, Salvador

DALÍ I DOMÈNECH, Salvador (Figueras, Girona, 1904 – 1989).

Durant els seus primers anys, Dalí descobreix la pintura contemporània durant una visita familiar a Cadaqués, on coneix a la família de Ramon Pichot, artista que viatjava regularment a París. Seguint els consells de Pichot, Dalí comença a estudiar pintura amb Juan Núñez. En 1922, Dalí es va allotjar en la cèlebre Residència d’Estudiants de Madrid per iniciar estudis de Belles Arts a l’Acadèmia de San Fernando.

No obstant això, abans dels seus exàmens finals, en 1926, va ser expulsat per afirmar que no hi havia ningú a la mateixa en condicions d’examinar-lo. Aquest mateix any Dalí viatja a París per primera vegada. Allà va conèixer a Picasso, i va assentar algunes característiques formals que es convertirien en distintives de tota la seva obra des de llavors. Durant aquest període, Dalí va celebrar exposicions regulars tant a Barcelona com a París, i es va unir al grup surrealista establert al barri parisenc de Montparnasse.

El pintor va desembarcar a Amèrica el 1934, gràcies al marxant Julian Levy. Arran de la seva primera exposició individual a Nova York la seva projecció internacional queda definitivament consolidada, i des de llavors mostrarà la seva obra i donarà conferències per tot el món. La major part de la seva producció està reunida al Teatre-Museu Dalí de Figueres, seguida per la col·lecció del Salvador Dalí Museum de St. Petersbug (Florida), el Reina Sofia de Madrid, l’Salvador Dalí Gallery de Pacific Palisades (Califòrnia), l’Espace Dalí de Montmartre (París) o el Dalí Universe de Londres.