PICASSO, Pablo

PICASSO, Pablo (Málaga, 1881 – Mougins, Francia, 1973).

Creador del cubisme juntament amb Braque, Picasso va suposar un punt d’inflexió en la història de l’art.

Inicia els seus estudis en 1895, a l’Escola Provincial de Belles Arts de Barcelona, ​​i tan sols dos anys després realitza la seva primera mostra individual, al cafè “Els Quatre Gats” de Barcelona.

Després de diverses estades curtes a París, Picasso s’instal·la definitivament a la capital francesa en 1904. Després dels seus períodes blau i rosa, desenvolupats en els primers anys del segle, el pintor inicia els seus assajos geometrizantes el 1906, durant una estada a Lleida.

Un any després comença a pintar “Les senyoretes del carrer Avinyó”, i en 1909 entra en contacte amb Braque i s’inicia el seu període cubista. Durant la segona dècada desenvolupa la seva etapa clàssica, i realitza els seus famosos decorats per als ballets russos de Diaghilev.

El 1936 és nomenat director del Museu del Prado pel Govern de la República Espanyola, i un any més tard pinta el “Guernica”.

El definitiu reconeixement internacional arribarà el 1939, arran de la retrospectiva que li dedica el MOMA de Nova York. Durant les dècades següents se li dedicaran mostres antològiques arreu del món, a Roma, Milà, París, Colònia i Nova York, entre moltes altres ciutats.

Està representat en els museus més importants de tot el món, com el Metropolitan, el MOMA i el Guggenheim de Nova York, l’Hermitage de Sant Petersburg, la National Gallery de Londres o el Reina Sofia de Madrid.