RIBEIRO, Alceu

RIBEIRO , Alceu  ( 1919-2013 )

Ingressa el 1939 al taller del mestre Torres García amb una beca.

Allà realitza estudis de dibuix, art constructiu i ceràmica i aviat es destaca com un dels alumnes més avantatjats. A l’any següent és premiat el seu oli “Paisatge” al Saló Municipal de Montevideo.

Novament és distingida la seva obra en els salons dels anys 1942, 1945, 1946, 1958 i 1959. En els salons nacionals reben premis seves obres en 1941, 1942, 1943 i 1945.

Ha desenvolupat una vasta obra com a muralista:

– El 1949 va realitzar el mural del Palau de la Llum, mosaic guanyat per concurs; un altre en el Sindicat Mèdic de l’Uruguai; el 1961, a l’edifici “El Malecón”, de Pocitos;

– El 1962, el mural de bronze de l’edifici Seré i l’executat per a l’Altar Major de l’Església de les Germanes Carmelites, entre d’altres per a residències particulars. (Plàstics uruguaians, tom II).

Per llargs anys participa en les mostres col·lectives i individuals del Taller Torres García.

El 1951 integra l’exposició antològica “La Figura en la Pintura Uruguaya”. Aquest mateix any la seva obra és representada en la “Exposició d’esbossos i estudis de pintura mural d’artistes uruguaians”, organitzada per la Societat d’Arquitectes a l’any 1951. Dos anys després exposa les seves obres, individualment, a la Facultat d’Arquitectura de Montevideo .

En 1963, en ús d’una missió oficial del Museu de Belles Arts de l’Uruguai realitza un viatge d’estudis per diversos països d’Amèrica Llatina i d’Europa. Aquest mateix any funda, amb el suport de la Intendència Municipal de Montevideo el taller “El Molino”, per a l’ensenyament de pintura, del qual van sorgir coneguts artistes com Andrés R. Montani, Neder Costa, Haude Sonia Gobby i Manuel Raúl Deliotti. Va ser així mateix professor de dibuix i pintura a la Universitat del Treball.

Ha exposat les seves obres, a Montevideo i en diverses ciutats de l’interior. També a Argentina, Colònia, Veneçuela, i Holanda.

Està representat al Museu d’Art Contemporani de Madrid, Museu de Cea, de Medellín, Colòmbia, Municipalitat de Sao Pablo, Brasil i en col·leccions particulars d’Uruguai, Argentina, Brasil, Colòmbia, Veneçuela, Txecoslovàquia i Alemanya.

En l’àlbum “Artigas – La terra – L’home – Revelació i destí”; que dirigís l’autor d’aquesta obra en 1968, va dir el crític d’art José Pedro Argul, referint-se a la pintura d’Alceu Ribeiro: “… Actua en la tradició de Torres García. El color i grafia assenyalen aquesta ascendència, però la seva tonalitat no és tan greu com la de l’antecedent i sí, més alliberada. quant a la utilització del grafisme (el imperible grafisme de Torres García que no obeeix als recorreguts objectius, sinó que desprèn un llenguatge de suggestió i expressivitat pròpia) es distingeix en el seu deixeble pel enèrgic, segur i contundent “.

Radicat actualment a Palma de Mallorca (Espanya) Alceu Ribeiro, el 1985, en una visita per poc temps a Montevideo, va exposar en fustes la seva nova obra.