ROSADO DEL VALLE

ROSADO DEL VALLE, Julio (Puerto Rico 1922)

Julio Rosado del Valle va ser un geni de la PINTURA. A més d’aquesta disciplina, l’artista va treballar la ESCULTURA en alumini (art que va abandonar a causa d’una intoxicació), va realitzar murals, dibuixos i, cap al final de la seva vida, dibuix en ordinador.

Les seves obres plasmen imatges recognoscibles, quan són figuratives, o ens impacten amb el seu mestratge del color, quan són abstractes. Les imatges que acompanyen aquest article mostren un dels motius freqüents en l’obra de l’artista: la representació del nen porto-riqueny, ja sigui jugant o caminant sol pels carrers mentre descobreix el món.

Nascut al segle passat, quan les lleis de la representació plàstica van prendre rumbs inusitats després de les avantguardes europees i de Pablo Picasso, Rosado del Valle va explorar en diversos estils temes com paisatges, animals, bodegons, nus i retrats.

Rosado del Valle inicia el seu camí com xics des d’adolescent. En1944, pren cursos amb el pintor espanyol, Cristóbal Ruiz. En 1946, la Universitat de Puerto Rico li concedeix una beca per estudiar a la New School of Social Research de Nova York. Allà s’alimenta del mestratge del pintor cubà Mario Carreño i del muralista Camilo Egas. Un any després, viatja per Europa (Florència i París) on l’imaginem absort assimilant la diversitat d’estètiques dels mestres europeus.

De retorn a l’illa, treballa al Taller d’Arts Gràfiques de la Divisió d’Educació de la Comunitat (Divedco). L’any 1950 guanya el concurs per decorar un dels halls del Carib Hilton, pel qual pinta vejigantes. L’obra encara es mostra pel que se li pot apreciar en visitar l’hotel. L’any 1955 és nomenat Artista Resident per la Universitat de Puerto Rico fins a l’any 1982.