SAURA, Antonio

SAURA , Antonio  (1930 – 1998 )

Comença a pintar i a escriure a Madrid, en 1947, mentre roman immobilitzat durant cinc anys, malalt de tuberculosi.

Reivindica la influència d’Arp i de Tanguy, distingint però amb un estil molt personal; realitza nombrosos dibuixos i pintures de caràcter oníric i surrealista, principalment representacions de paisatges imaginaris, creant una matèria plana, llisa, i rica en color.

El seu Primer viatge a París el realitza 1952, se succeeixen les seves estades a 1954 i 1955. En aquesta segona ocasió, coneix Benjamin Péret i freqüenta el grup surrealista del que es distancia aviat en companyia del seu amic el pintor Simon Hantaï. Empra la tècnica del grattage, adopta un estil gestual i fa una pintura radicalment abstracta, colorista, de concepció orgànica i aleatòria.

Apareixen les primeres formes que aviat es tornaran arquetips del cos de la dona o de la figura humana. Aquests són dos temes fonamentals que dominaran l’essencial de la seva obra.

A partir de 1956, Saura inicia les seves grans sèries: Dames, Nus, Autoretrats, sudaris, Crucifixions, que pinta tant sobre tela com sobre paper.

Funda a Madrid el grup El Paso el 1957, i el dirigeix ​​fins a la seva dissolució en 1960. És llavors quan coneix a Michel Tapié.

Realitza la seva primera exposició individual a la galeria de Rodolphe Stadler a París, on exposarà regularment durant tota la seva vida. A través d’Stadler coneix a Otto van de Loo a Munic i a Pierre Matisse a Nova York, els que exposaran la seva obra i també li representaran. Limita la seva paleta a l’ús de negres, grisos i marrons. La seva obra s’inscriu en la línia de Velázquez i de Goya. Els seus quadres entren en els grans museus.

A partir de 1959, desenvolupa una obra gràfica prolífica i es distingeix com a il·lustrador original en nombrosos llibres com ara El Quixot de Cervantes, 1984 d’Orwell, Pinotxo en l’adaptació de Nöstingler, Diaris de Kafka, Trois visions de Quevedo, i molts més.

El 1960 comença a esculpir creant obres compostes amb elements de metall soldats, que representen la figura humana, personatges i crucifixions.

El 1967 s’instal·la definitivament a París. S’implica en l’oposició a la dictadura franquista i participa en nombrosos debats i polèmiques tant en el camp de la política com en el de l’estètica i la creació artística. Amplia el seu registre temàtic i pictòric. Apareixen, al costat de les Dona-butaca, les sèries Retrat imaginari, El Gos de Goya i Retrat imaginari de Goya.

El 1971 abandona la pintura sobre llenç (que reprendrà el 1979) per dedicar-se a l’escriptura, al dibuix ia la pintura sobre paper.

Des de 1983 fins a la seva prematura mort, reprèn i desenvolupa magistralment el conjunt dels seus temes i figures creant, potser, el millor de la seva obra. Mor a Osca el 1998.